Oorreflexsologie / accupuntuur

Wat is Oorreflexologie (ooracupunctuur / ooracupressuur)?

Oorreflexologie, ook bekend als ooracupunctuur of ooracupressuur, is een moderne westerse vorm van reflexzonetherapie, ontwikkeld door de Franse arts Paul Nogier. Deze benadering combineert westerse geneeskunde, manuele geneeskunde en Chinese acupunctuur. Het concept achter oorreflexologie is dat het gehele menselijk lichaam als een omgekeerde foetus op de oorschelp kan worden geprojecteerd. Dit microsysteem van het lichaam bevat specifieke punten die zijn gekoppeld aan verschillende organen en lichaamsdelen.

Waarvoor kan Oorreflexologie worden toegepast?

Oorreflexologie kan worden ingezet om een breed scala aan zowel psychische als somatische klachten te behandelen. Het heeft zich bijzonder effectief getoond in het verminderen van acute en chronische pijnklachten gerelateerd aan het bewegingsapparaat.

Hoe werkt Oorreflexologie?

De werking van oorreflexologie is gebaseerd op moderne neurofysiologische principes en combineert aspecten van de traditionele Chinese geneeskunde. De oren fungeren als een microsysteem van het hele lichaam, waarin specifieke punten corresponderen met verschillende organen en lichaamsdelen. Door deze punten te stimuleren, of het nu met dunne naalden, massage of druk is, kan het lichaam weer in balans worden gebracht. Dit herstelt niet alleen de balans in het lichaam zelf, maar ook het evenwicht tussen het sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel, wat kan bijdragen aan het verlichten van diverse aandoeningen.

Wetenschappelijk Onderzoek naar Oorreflexologie

Hoewel oorreflexologie al eeuwen wordt toegepast, heeft het pas recentelijk meer aandacht gekregen in de wetenschappelijke gemeenschap. Er zijn veelbelovende studies uitgevoerd die de effectiviteit ondersteunen. Een systematische review uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift PAIN, analyseerde 49 onderzoeken naar ooracupunctuur voor diverse aandoeningen, zoals pijn, verslaving en angst. De resultaten toonden significante positieve effecten op pijnvermindering en verslavingsgerelateerde symptomen.

 

Een andere systematische review uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift Pain Research and Management, bestudeerde 18 klinische onderzoeken naar auriculotherapie voor pijnbestrijding. De resultaten wezen op aanzienlijke pijnverlichting bij aandoeningen zoals lage rugpijn, migraine en artrose.

 

Een studie uit 2019, gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine, onderzocht de effecten van auriculotherapie op angst en slaapstoornissen, waarbij verbeteringen werden vastgesteld.

 

Een ander interessant onderzoek uit 2019, ook gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine, onderzocht het effect van auriculotherapie bij patiënten met fibromyalgie en vond significante vermindering van pijn, vermoeidheid en slaapstoornissen.

Neurowetenschappelijke Mechanismen

Hoewel de exacte mechanismen van oorreflexologie nog niet volledig zijn begrepen, suggereren neurowetenschappelijke studies enkele mogelijke verklaringen. Stimulatie van oorpunten activeert zenuwvezels die signalen naar de hersenen sturen, wat kan leiden tot de afgifte van natuurlijke pijnstillers en neurotransmitters, zoals serotonine en noradrenaline. Dit kan resulteren in pijnverlichting, ontspanning en een verbeterde stemming. Bovendien kan auriculotherapie het autonome zenuwstelsel en de hypothalamus-hypofyse-bijnieras beïnvloeden, wat ontstekingsreacties kan verminderen en het algemene welzijn kan bevorderen.

Conclusie

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de volledige werking van oorreflexologie te begrijpen, suggereren bestaande wetenschappelijke studies veelbelovende effecten bij het verminderen van pijn, het behandelen van verslavingen en het verbeteren van verschillende gezondheidsproblemen. Oorreflexologie moet echter niet gezien worden als vervanging voor conventionele medische behandelingen, maar eerder als een waardevolle aanvulling op het bevorderen van welzijn en het verlichten van symptomen. Het is essentieel om samen te werken met een gekwalificeerde en ervaren beoefenaar van oorreflexologie om de juiste behandeling te ontvangen en mogelijke risico's te minimaliseren.

 

“In het oor projecteert de hele mens”

– dr. Paul Nogier (1908-1996) –